مزرعه ی سبز انجمن علمی مهندسی کشاورزی پیام نور دزفول
| ||
|
یک ماده افزودنی خاک بوده که آب و مواد غذایی را جذب و حفظ می کنند و با خاک کشت همراه گشته و به رشد مطلوب گیاه ،کاهش اتلاف آب و هزینه های آبیاری کمک می نماید اساس ساخت این پلی مرها آلی بوده و به صورت مصنوعی تولید می گردند از پلی اکریلات پتاسیم و کوپلمیرهای پلی اکریل آمید ساخته شده و ویژگی منحصر به فرد آن بالا بودن ظرفیت جذب آب و حفظ آن است این مواد پس از استفاده مستمر ، در خاک کشت هیچگونه تغییری ایجاد نمی نماید و گیاهان ، ارگانیسم های زنده خاک یا آب سطحی را آلوده نمی سازند. مطالعات توسط سازمان محیط آلمان و سایر کشورها نشان داده که استفاده از این ماده هیچگونه عوارضی برای انسان ، گیاه و خاک و محیط زیست ندارد این مواد تقریباً 500 – 200 برابر وزن خود آب جذب می کنند ، در این حال پس از آبگیری دانه های خشک مواد سوپر جاذب ژل دانه دانه بوجود می آورند با استفاده از این پلی مر می توان دور آبیاری را افزایش داد . این مواد شامل سه نوع کاتیون ، آنیونی و خنثی می باشد که در کشاورزی نوع آنیونی آن با داشتن بار منفی مورد توجه می باشد . سوپر جاذبه های آنیونی با دارا بودن قابلیت بالای ظرفیت کاتیونی قادرند علاوه بر جذب مقادیر قابل توجهی آب ،کاتیونهای موثر و مفید در رشد گیاه را در خود جذب کنند و ضمن جلوگیری از هدر رفتن آنها در موقع لزوم آنها را در اختیار گیاه قرار دهند. این مواد بی بو ، بی رنگ و بدون خاصیت آلایندگی خاک ، آب و بافت گیاهی می باشند.
منبع : مرکز مقالات کشاورزیAKE( بزرگترین وبلاگ کشاورزی ایران )
ادامه مطلب [ پنج شنبه 29 خرداد 1393
] [ 10:16 ] [ نگار رحم خدا ] مقدمه:
خاکورزی حفاظتی در مناطق خشک
خاکورزي حفاظتي از دهه 1940 در اروپا و آمريكا به عنوان يك سيستم جايگزين گاوآهن برگرداندار، به علت خشکسالیهای بوجود آمده و به منظور جلوگيري از فرسايش آبي و بادي مورد توجه قرار گرفت و كشاورزي بدون شخم براي اولين بار معرفي گرديد. علاوه بر حفظ و نگهداري منابع آب و خاك، سلامتي مواد غذايي، حفظ طبيعت و محيط زيست از موارد دیگری است که در شرايط كنوني توجه كشورهاي پيشرفته را در استفاده از سيستمهاي خاكورزي حفاظتي به خود معطوف داشته است.یکی از مشخصات مناطق خشک ونیمه خشک ما پایین بودن رطوبت هوا که موجب افزایش شدت تبخیر وتعرق میشود و در نتیجه باعث افزایش آب مورد نیاز گیاه میگردد که یکی از راههای کاهش تبخیر حفظ بقایای گیاهی در سطح یا نزدیک سطح خاک در مناطق خشک به خصوص در فصل تابستان که میتوان دور آبیاری را افزایش داد واز مشخصات دیگر منطقه فقیر بودن خاک از مواد آلی است که مدیریت بقایای گیاهی از روش های اصلاح و حاصلخیزی این مناطق میباشد .
خاکورزي حفاظتي :
هدف از خاكورزي حفاظتي كاهش شدت عمليات خاكورزي و مديريت بقاياي گياهي موجود در سطح خاک ميباشد. هرگونه تلاش در كمكردن شدت عمليات خاكورزي، كاهش عمق شخم و يا سست و لقكردن خاك بدون زیر و رو (برگرداندن) کردن آن، خاكورزي حفاظتي محسوب ميگردد. در اين سيستم پسماندههاي محصول قبلي تماماً يا قسمتي از آن (حداقل 30 درصد) در سطح يا نزديك سطح خاك نگهداري ميشود حفظ بقاياي گياهي در سطح يا نزديك سطح خاك در روشهاي خاكورزي حفاظتي باعث حفظ رطوبت خاک، جلوگيري از شستشوي ذرات خاك بر اثر ضــربات باران در اراضی شیب دار و كاهش فرسايش آبي میگردد، همچنين كاهش شدت برهمزدن خاك در سيستم خاكورزي حفاظتي از خردشدن و جابجايي زياد ذرات خاك و پودرشدن آن جلوگيري كرده و باعث كاهش فرسايش بادي میگردد.
چگونگی اعمال خاکورزی حفاظتی در مناطق خشک :
برگردان نکردن خاک و حفظ بقایای گیاهی در سطح در صورت عدم اعمال مدیریت صحیح میتواند موجب بروز موانعی در کشت محصول بعدی گردد. وجود زياد علفهاي هرز، يكي از مشكلات مشاهده شده در سيستم خاكورزي حفاظتي ميباشد. دانههاي باقيمانده محصول قبلي و بذور علفهاي هرز به علت حفظ بقاياي گياهي در سطح خاك و عدم برگردان شدن خاك، شرايط مساعدی براي سبزشدن در اين روش خاكورزي را دارند. اين مشكل در تناوب غلات با محصولات رديفي به علت ريزش بذور غلات از كمباين و قرار گرفتن در ترکهای زمين و سبز شدن سریع تر آنها نسبت به محصول اصلی بیشتر مشاهده میگردد.
علاوه بر آن حفظ بقايای گیاهی در سطح خاك در خاكورزي حفاظتي در طي كشتهاي متوالي به خصوص در مناطق با نظام دو كشتي كه فرصت كمتري براي پوسيدن بقايا وجود دارد، تجمع بقاياي گياهي در سطح را به دنبال خواهد داشت. حجم زياد بقاياي گياهي در سطح خاك، خطر ابتلا به بيماريها و حمله آفات را افزايش ميدهد. در این پروسه عمل کاشت و مبارزه با علفهاي هرز با افزايش حجم بقايا به مرور زمان مشکل ميگردد.
همچنین متفاوت بودن شکل بستر کاشت در دو محصول متوالی (بستر پشتهاي و مسطح) از موانع دیگردر اعمال روش حفاظتی می باشد. بطور مثال غلات در برخی استانهای کشور بصورت مسطح و ذرت بر روي پشته كاشته ميشود. بنابر این برای اعمال خاکورزی حفاظتی نیاز به یک مدیریت خاص میباشد که بتواند مشکلات اشاره شده را تا حد زیادی کاهش دهد. مطالعات و آزمایشهای انجام شده در ایران مشخص نموده که در بین روش های مختلف مدیریتی که در دنیا در دست اجرا است روش خاکورزی پشتهای با شرایط مناطق خشک ایران تطابق بیشتری دارد
ازاهداف کلی خاکورزی حفاظتی :
کنترل فرسایش
افزایش باروری خاک
باقی ماندن رطوبت درخاک
افزایش بازده مصرف آب
کاهش مصرف انرژی و نیروی کارگری ومصرف نهاده ها
روشهاي خاکورزي حفاظتي
كمخاكورزي و بيخاكورزي دو روش متداول در خاكورزي حفاظتي است. در روش كمخاكورزي عملیات بر حسب نوع گیاه و میزان بقایای محصول قبلی تا عمـــق کــافی(15-8 سانتی متر) برای قرار دادن کود و بذر و مخلوط کردن بقایا با لایه سطحی انجام می گیرد. در روش بيخاكورزي هیچ نوع عملیات خاک ورزی صورت نمیپذیرد و تنها ماشین کاشت كود و بذر را باحداقل به هم خوردگي در خاك قرارمی دهد. در روش بيخاكورزي بقاياي گياهي در سطح خاك(روی خاک) رها می گردند.
روش های خاکورزی حفاظتی در مناطق مختلف دنیا با توجه به شرایط خاک و اقلیم هر منطقه بومی گردیده و از مزایای ویژه ای که برای آن منطقه دارد استفاده میگردد.
مزاياي خاكورزي حفاظتي در مناطق خشك :
حفظ رطوبت خاك
افزايش درجه حرارت خاك در فصل پاييز و تعديل آن در فصل تابستان
افزايش حاصلخيزي خاك
پيشرس كردن محصول در نظام دو كشتي
مشکلات موجود درانجام کشاورزی حفاظتی؛
الف- مشکلات اساسی موجود:
1- عدم آگاهی کشاورزان از سیستم کشاورزی حفاظتی
2- عدم وجود دستگاههای خاکورز مرکب به اندازه نیاز
3- عدم وجود دستگاههای بذر کار کشت مستقیم به اندازه نیاز
ب-مشکلات فنی:
1- عدم تسطیح مناسب اراضی
2- رویش سریع علف های هرز قبل از سبز شدن محصول اصلی
3- عدم تخمین جگالی ظاهری خاک و تشخیص درصد میزان ماده آلی موجود خاک توسط کارشناسان
4- عدم انتخاب مزارع دارای شرایط ماسب نوع کشت( کم خاکورزی؛بی حاکورزی)
پیشنهادات:
باتوجه به سابقه دیرینه بعضی از کارشناسان و تجربه چند ساله در کشت و زراعت لذا لازم است که نظرات آنها رامحترم شمرد و در صورت صلاحدید آن را توصیه نمود.
لازم است اجرای طرح مدیریت بقایای گیاهی را یک پروژه اجباری دیکته شده تلقی ننمود تا اگر چنانچه جائی نتیجه ای منفی داشت ؛ تبلیغات سوئی علیه این طرح بی نظیر نشود.
با توجه به رهیافت های موجود ترویجی در کشور نسبت به فرهنگ سازی و آموزش زارعین اقدام نمود و این مهم نیاز به برنامه ریزی و تخصیص اعتبارات ویژه دارد.
منبع:
پژوهشگر:
یوسف خرم کارشناس مکانیزاسیون
آبانماه 1390
[ پنج شنبه 29 خرداد 1393
] [ 10:14 ] [ نگار رحم خدا ] [ پنج شنبه 29 خرداد 1393
] [ 9:17 ] [ نگار رحم خدا ] مقدمه جو با نام علمي )2N=14 ) (Hordeum Vulgar ) يكي از مهمترين گياهان خانواده غلات مي باشد و از نظر ميزان توليد در مرتبه پنجم پس از گندم و برنج و ذرت و سيب زميني (FAO1995 ) قرار دارد . گياه جو در ابتدا فقط به عنوان علوفه مورد استفاده قرار مي گرفت . اما امروز به طور گسترده در تغذيه انسان و بالاخص در تهيه نوشيدني ها و مالت به كار مي رود. جو به دو گروه 2 رديفه و 6 رديفه تقسيم مي شود. جو 2 رديفه بيشتر در صنعت مالت سازي و6 رديفه در صنايع غذايي بكار مي رود و داراي عملكرد بالاتري نيز مي باشد. منشاء واقعی جو هنوز ناشناخته است. اما بسیاری از محققین، خاستگاه این گیاه را کوه های زاگرس در غرب ایران، آناتولی جنوبی و فلسطین می دانند. بر پایه نظریه والیوف، مبداء جوی ریشک دار و غلاف دار، کشور اتیوپی و شمال آفریقا و مبداء نوع بدون ریشک، ریشک کوتاه و کلاهک دار، آسیای جنوب شرقی، به ویژه چین، ژاپن و تبت است. جو برای تعداد زیادی از مردمان نواحی سردسیر و خشک به خصوص خاور میانه و شمال آفریقا منبع غذایی مهمی به شمار می رود. البته امروزه بیشتر برای خوراک دام و تهیه ی فراورده های تخمیری از این گیاه استفاده می کنند. جو یکی از غلات مهم در جهان است که به عنوان غذا مورد استفاده بشر و حیوانات قرار می گیرد. این گیاه علفی متعلق به خانواده گرامینه (گندمیان) می باشد. و دارای انواع زراعی و وحشی می باشد. گونه های زراعی جو سه دسته هستند: شش پر، دوپر و جوی چهار پر. این گیاه نسبت به گندم سازگارتر بوده و در همه نواحی معتدل و در بسیاری از نقاط سردسیر هم به عمل می آید. در دیم زارهایی که رطوبت خاک و بارندگی برای رشد گندم ناکافی باشد، جو می تواند جایگزین آن شود.
منابع:
www.jago.ir .3
5. www.sid.ir
ادامه مطلب [ چهار شنبه 28 خرداد 1393
] [ 12:3 ] [ نگار رحم خدا ] چشمه ای با رنگ های شگفت انگیز پارک ملی یلو استون در امریکا نخستین پارک ملی جهان و شگفت انگیز ترین مناطق زمین محسوب میگردد که شهرتش را مدیون حیات وحش و ویژگیهای انرژی زمینگرمایی خود و به خصوص جلوه محبوب آن، آبفشان الد فیثفول است. این پارک ملی دارای اکوسیستمهای متنوعی است که جنگلهای کوهستانی آن اکوسیستم غالب را شکل میدهد. یکی از مناظر خیره کننده در پارک ملی یلو استون، چشمه آب گرم آنست. درون این چشمه آب گرم زیبا باکتری های مختلفی زندگی میکنند و تجمع آنها در سطوح مختلف باعث ایجاد رنگ های فوق العاده ای در اطراف چشمه شده است که انگار آب در رنگ های شگفت انگیزی نقاشی شده است.
اين چشمه بزرگترين چشمه ي آب گرم در آمريکا و سومين چشمه بزرگ در دنيا است که در کنار آنها در نيوزيلند است. و در حوضه ميانه ي راه چشمه آب گرم واقع شده است. چشمه آب گرم منشوري250 تا 300 متر عرض و 160 متر عمق دارد. رنگهاي روشن و شفافي اطراف آن است حاصل از تجمع و وجود رنگ دانه هاي باکتري هاي ميکربي به نام حصير( mats) است.که در گوشه هاي کناري و لبه ها ،از مواد معدني آب تغذيه و رشد مي کند. اين باکتري ها رنگهايي از رنج سبز تا قرمز توليد مي کند. تعداد رنگها در اين ميکروب به نسبت کلروفيل و کاروتن بستگي دارد. در تابستان اين ميکروب به سمت نارنجي و قرمز گرايش پيدا مي کند. در حالي که در زمستان معمولاً به رنگ سبز تيره در مي آيد. در مرکز چشمه هيچ گونه از اين نوع باکتري رشد نمي کند و بي حاصل است، زيرا در اين نقطه درجه حرارت بسيار بالا است. منبع: مهديه زمردکار _ گروه کودک و نوجوان سايت تبيان
ادامه مطلب [ چهار شنبه 28 خرداد 1393
] [ 11:12 ] [ نگار رحم خدا ]
کلم مرداب بانام علمی Symplocarpus foetidus از خانواده ی Araceae دارای گل آذینی با خاصیت گرما زایی عجیب است ، در فصل زمستان که دمای هوا بسیار پایین است و همه چیز یخ زده این گیاه می تواند گرمایی برابر با ۷۰درجه فارنهایت ایجاد کند ، که این امرباعث ذوب شدن برف های اطراف گیاه می شود . کلم مرداب در نواحی مرطوب ، نزدیک به آب و در اطراف مرداب ها رشد می کند. ارتفاع این گیاه به ۳۰تا۶۰سانتی متر می رسد. گیاه دارای برگهای بزرگ و گل آذین غیر عادی است که در اواخرزمستان از میان برف ها به نمایش در می آید.برگهای کلم مرداب همیشه بعد از تشکیل گل آذین ظاهر می شود. گیاه به صورت متراکم رشد می کند ،البته این موضوع از رشد دیگر گیاهان در میان انبوهی از کلم مرداب جلوگیری نمی کند .تکثیر و گرده افشانی گیاه به خاطر بوی تعفنی که گیاه از خود منتشر می کند به دست حشراتی مثل مگس ها و پروانه ها و سوسک ها انجام می شود. کلم مرداب گیاهی چند ساله است ، بعضی منابع اظهار می کنند که این گیاه می تواند حتی تا ۱۰۰سال هم زندگی می کند منبع: انجمن علمی کشاورزی شهر فریمان [ چهار شنبه 28 خرداد 1393
] [ 10:23 ] [ نگار رحم خدا ] [ دو شنبه 26 خرداد 1393
] [ 19:36 ] [ نگار رحم خدا ] مسعود بهنود در مطلبی با عنوان "داستان ما از زبان رافائل" با اشاره به عکس های منتشر شده از کشتی غرق شده رافائل در نزدیکی بوشهر، به جزئیاتی از این کشتی بزرگ تفریحی نیز اشاره کرد که بخش هایی از آن را می خوانید. * نویسنده این سطور در بهار تا تابستان سال 56 در گردشی در جنوب کشور برای گرفتن یک فیلم متوجه حضور یک کشتی تفریحی بزرگ در کنار بندر بوشهر شد. عظمت و زیبائی کشتی چنان بود که از هواپیما هم دیده می شد. و این باعث کنجکاوی شد. همان روز کاشف به عمل آمد که این رافائل است. در گزارشی که همان روزها در این باره نوشتم به نقل از یک نشریه ایتالیایی نشانه های کشتی رافائل را دادم.
* به طور خلاصه این رافائل چنان نبود که بتوان از کنارش بی تفاوت گذشت. به خصوص در آن زمان که هنوز آبراهامویچ و دیگران کشتی های بزرگ تفریحی نداشتند و طراحان به نام برای ثروتمندان این هتل های گرانبها با سوخت هسته ای و هلی کوپتر در عرشه نساخته بودند، که اینک ساخته اند، و در سواحل جنوب فرانسه و ایتالیا صف کشیده اند و تابستان ها پاپاراتزی ها اطرافشان کمین کرده اند تا زیبارویان و نامداران را صید کنند هنگام میهمانی و سفر با این کشتی ها، که رویا ها را روی اب حرکت می دهند. منبع:
ادامه مطلب [ دو شنبه 26 خرداد 1393
] [ 19:21 ] [ نگار رحم خدا ] تصوير بازسازي شده كشتي رافائل هنگامي كه توسط همواپيماهاي عراقي بمباران شد... دکتر حسین دلشب مدیرکل محیط زیست استان بوشهر در مصاحبه با نسیم جنوب: مخالفت محیط زیست با بیرون کشیدن رافائل از بستر خلیج فارس اكثر كشورهاي حاشيه خليج فارس آرزوي داشتن زیستگاه دریایی همانند رافائل را دارند منبع:پایگاه خبری تحلیلی نسیم جنوب
ادامه مطلب [ دو شنبه 26 خرداد 1393
] [ 18:52 ] [ نگار رحم خدا ] گل گاوزبان را تنهای مصرف نکنید
خیلی از افراد به مصرف روزانه دمنوش گل گاوزبان علاقه دارند، آیا این عادت اشتباهی است؟
بهطور کلی، مصرف روزی یک وعده دمنوش گلگاوزبان برای افراد سالم مشکلی ایجاد نمیکند اما باید برای خرید گلها و برگهایی که میتوان از آنها دمنوشهای گیاهی تهیه کرد، توجه لازم داشت و از مکانهای معتبر، چنین محصولاتی را خریداری کرد چون گاهی در مخلوط کردن برگها و گلها در برخی عطاریها و مراکز فروش این محصولات تقلب اتفاق میافتد. خوردن این خوراکیهای تقلبی هم باعث بروز مشکلاتی میشود. با این حال، اگر گلگاوزبان را از مراکز معتبر تهیه کنید، میتوانید دمنوش آن را با مخلوط کردن گل و آبجوش و دم کردن آن به مدت حدود ۱۰ دقیقه روی حرارت غیرمستقیم مانند بخار کتری یا سماور آماده کنید. افرادی که به مصرف دمنوش گلگاوزبان علاقه دارند، باید بدانند این نوشیدنی میتواند باعث افزایش فشارخون در برخی افراد حساس شود. بههمین دلیل بهتر است دمنوش آن را با افزودن چند قطره آبلیمو میل کرد. مخلوط کردن گل گاوزبان با سنبلالطیب، قبل از دمکردن آن هم میتواند خاصیت افزایشدهنده فشار خون دمنوش گل گاوزبان را تعدیل کند. بهترین شیرینکنندهای هم که میتوان همراه این دمنوش مصرف کرد، مقداری نبات است. شما میتوانید نبات را از همان ابتدا داخل قوری دمنوش بیندازید تا طعم آن با طعم نوشیدنیتان ترکیب شود. گل گاوزبان، گلبرگ خالص است و دم کردن آن بیش از ۱۰ دقیقه، لازم نیست. از طرفی ممکن است عطر، طعم و خاصیت آن در اثر دم کردن طولانیمدت از دست برود. افرادی که رنگ سیاه گلگاوزبان را دوست ندارند هم میتوانند با افزودن یک عدد لیموعمانی کوچک به قوری دمنوش یا چند قطره آبلیمو هنگام سرو آن، باعث ارغوانی شدن رنگ این نوشیدنی آرامبخش و مدر شوند. خاصیت آرامبخشی گلگاوزبان باعث میشود مصرف آن بهعنوان نوشیدنی پس از شام توصیه شود. منبع :سلامت ایران [ دو شنبه 26 خرداد 1393
] [ 10:6 ] [ نگار رحم خدا ] |
ارديبهشت 1395 اسفند 1394 آذر 1394 آبان 1394 تير 1394 خرداد 1394 فروردين 1394 اسفند 1393 آذر 1393 آبان 1393 مهر 1393 شهريور 1393 مرداد 1393 تير 1393 خرداد 1393 ارديبهشت 1393 فروردين 1393 اسفند 1392 بهمن 1392 دی 1392 آذر 1392 آبان 1392 مهر 1392 شهريور 1392 مرداد 1392 تير 1392 خرداد 1392 دی 1391 |
[ طراحی : ایران اسکین ] [ Weblog Themes By : iran skin ] |